46.lv
Sestdiena, 2024. g. 04. maijs 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Vijolīte, Viola, Vizbulīte/ Денис, Кондрат, Федор
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

RA atklāta izstāde "Profesoram Gotfrīdam Novikam – 80"

Фото: M.Justs
15.septembrī, par godu Rēzeknes Augstskolas (RA) profesora Gotfrīda Novika 80 gadu jubilejai, RA bibliotēkas lasītavā tika atklāta izstāde "Profesoram Gotfrīdam Novikam – 80", kurā apskatāmas profesora zinātniskās publikācijas, monogrāfijas, mācību grāmatas, autorapliecības un fotogrāfijas gan no bibliotēkas, gan no profesora personīgajiem krājumiem. 
Profesors savu dzīves gājumu iedala posmos. Pirmais no posmiem ir Viļānu vidusskolas absolvēšana, nākošais – Ļeņingradas Kalnrūpniecības institūts, kurā īpaša interese esot radusies tieši par ģeoloģiju. Pēc zinātniskās darbības Krievijā profesoru aicināja atgriezties Latvijā, un 1994.gadā Gotfrīds Noviks sāka savu darbu Rēzeknes Augstskolā. No 1994.gada līdz 2002.gadam viņš strādāja par prorektoru mācību darbā, vienlaikus izpildot prorektora zinātniskajā darbā pienākumus, laika posmā no 2002.gada līdz 2008.gadam – bija zinātņu prorektors.
 
Apsveicēju pulkā bija arī RA rektors Edmunds Teirumnieks, kurš uzsvēra, ka profesors ir viens no tiem cilvēkiem, kurš izveidojis Rēzeknes Augstskolu. Iegūtās zināšanas Maskavā viņš pārnesa uz Rēzekni. Pateicoties profesoram, vides inženierzinātne tika ieviesta gan kā studiju programma, gan zinātņu nozare. Rektors uzsvēra, ka izdevumu krājumi ir apskaužams profesora radošais darbs. 25 autorapliecības parāda to, ka profesors ir sniedzis neatsveramu ieguldījumu zinātnes jomā. Jāizceļ arī zinātniski praktiskā konference "Vide. Tehnoloģija. Resursi", kuras iniciators ir profesors un kurā piedalās gan ārzemju viesi, gan mūsu pašu Latvijas akadēmisko aprindu pārstāvji.
 
Teirumnieks atzina, ka ir pateicīgs par to, ka bijis profesora students, un par to viņam esot liels gandarījums. Kā atzīst profesors Gotfrīds Noviks, tad atgriezties atpakaļ dzimtenē viņu motivējusi tagadējā RA eksrektore, profesore Irēna Silineviča, kura pasākumā izteica pateicību profesoram par lielo ieguldījumu zinātnē, par vairāk nekā 300 publikācijām un mācību grāmatām, no kurām mācās ļoti daudzās pasaules zemēs. I.Silineviča paldies teica arī par jauno zinātnieku paaudzi, kuru Gotfrīds kā zinātniskais vadītājs ir izaudzinājis.
 
RA eksrektore pateicās profesoram par iedibinātajām tradīcijām - jau iepriekš minēto zinātniski praktisko konferenci "Vide. Tehnoloģija. Resursi", kā arī par Inženieru dienām – par konstruktīvu risinājumu dažādās situācijās, kā arī par cieņu pret cilvēkiem. Arī RA zinātņu prorektore, asociētā profesore Ilga Šuplinska veltīja profesoram atzinības vārdus un uzsvēra, ka cilvēki ir iedalāmi trīs grupās – ir teorētiķi, ir praktiķi un ir tādi, kuri spēj savas idejas pārvērst arī praktiskā veidā. Profesors ir šī trešā tipa pārstāvis, kurš ne tikai teoretizē, bet savas idejas liek arī lietā.
 
Savukārt Viļānu vidusskolas direktors Pēteris Tretjuks slavēja profesoru par to, ka viņš ir pirmais no skolas absolventiem, kurš sasniedzis tik augstu līmeni savā zinātniskajā darbībā. Par godu profesoram skolas muzejā ir izveidots stends ar izcilākajiem absolventiem, un profesors ir iekļauts arī Goda absolventu grāmatā. Noslēgumā profesors Gotfrīds Noviks pateicās visam RA kolektīvam, bez kura atbalsta un palīdzības viņš viens nebūtu tik daudz izdarījis un sasniedzis.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"